SJK - pohjolan suruseura


Ei ole ensimmäinen kerta, kun suomalainen jalkapalloseura ottaa kohtalokkaan kurssin kohti Pohjolan suurseuraa. Seinäjoella panokset ovat kuitenkin sitä luokkaa, että pian sellaisen syntyminen on taloudellinen pakko.

SJK on erittäin mielenkiintoinen ja historiankin valossa poikkeuksellinen tulokas suomalaisen jalkapalloilun kartalle. Seuran uskottavuuden kulmakivenä on oma uusi ja hieno jalkapalloareena. Sen olemassaolo on kiistatta upea asia. Stadionin pystyttäminen luo uskottavuutta koko Suomen jalkapalloperheelle ja antaa sopivasti painetta myös muille seuroille laittaa omat asiansa kuntoon. Stadionien nouseminen ei kuitenkaan maailman mittakaavassa ole mikään orgasmin aihe.
Eikäpä rakennuksen pystyyn nouseminen takaa selviämistä työyhteisön henkilöjohtamisen karikoista. SJK olisi voinut olla hiljaa ja tehdä nöyrästi työtä, mutta sen sijaan se avasi ovet muiden arvosteluille.

SJK ja Raimo Sarajärvi voisivat opetella tuntemaan eräiden Nils-Arne Eggenin ja Roar Strandin henkilöhistoriaa. Niihin ei nimittäin montaa Pohjolan suurseuraa mahdu. He olivat RBK:n menestyksen takuumiehet nro 1 ja 2. Rosenborgissa ei paljon valmentajarulettia menestyksen vuosina pyöritelty. Stadionkin rakennettiin Lerkendalille 1947 ja muutostöitä sitten vanhan päälle ajan saatossa. Kukaan ei ollut joukkuetta ja sen valmentajaa suurempi - varsinkaan kukaan pukukopin ulkopuolinen rahamies.

Ehdin jo luulla, että olisin ollut alunperin väärässä Simo Valakarin potkujen syystä. Ensimmäinen ajatukseni oli nimittäin se, että Valakari ei olisi voinut sitoutua Sarajärven tavoitteisiin ja budjettin. Sekaannuksen aiheutti se, että Sarajärvi kertoi ettei Valakari suostunut seuran pitkän aikavälin suunnitelmiin. Simo halusi kuulemma menestystä nopeammin. Uskon kuitenkin, että kysymys on kuin onkin mitä suurimmassa määrin siitä, ettei Sarajärvi suo tavoitteilleen enää riittäviä taloudellisia edellytyksiä. Stadionyhtiön ja seuran satojentuhansien eurojen tappiot ovat kuopaisseet rahapussiin montun joka nyt oireilee paniikkina. Nyt pitää saada tuloksia nopeasti ja edullisesti. Sixten Boströmin potkut todistavat tarpeen paremmin kuin tuhat sanaa. Simo kun ei suostunut mahdottomuuksiin paineen alla, niin sen seurauksena Sarajärvi särki jotain ainutlaatuista. Kenties Sarajärven kannattaisi antaa monoa itselleen ainakin yhdestä niistä reilusta kymmenestä osakeyhtiöstä joissa hän itse on mukana. Tähän koko sekoiluun pätee vanha viisaus erikoistumisesta. Tee yhtä asiaa, mutta tee se niin hyvin, että muuta ei tarvitse tehdä.

Puheet Pohjolan huippuseurasta voidaan ainakin toistaiseksi tyystin unohtaa. SJK tulee kisaamaan vielä pitkään omaa puberteettiään vastaan. Viihdettä seinäjokiset kuitenkin tulevat tarjoamaan läpi kauden. Seuraavana saamme nähdä jo aiemmista suurseurahankkeista tutun ulkomaalaispelaajien invaasion jatkoa Seinäjoella. Juuri saapuneiden neljän ulkomaalaisen lisäksi kun seuran uusi espanjalainen koutsi tekee pian laatuhankintojaan.

Ville Lehtinen
5.6.2017











Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Myyntiturva - kokemuksia

Raimo Sarajärvi - keinoja kaihtamatta

Vesivasara