Myyntiturva - kokemuksia

Suomalaisen kiinteistönvälityksen välityspalkkiovertailun ylläpitäjänä en voinut välttyä kuulemasta ja lukemasta Helsingin Sanomien viime viikonloppuista artikkelia välityspalkkioista. Jutussa äimisteltiin miten voikaan olla mahdollista, että Myyntiturvalla on muihin nähden niin alhaiset välityspalkkiot? Onnittelut Timo Metsola, Myyntiturva! Aivan täydellinen juttu vinkkelistänne ja vahva osoitus siitä, kuinka tärkeä asiakas Myyntiturva onkaan. Minulla on silti hieman eri kokemuksia ja käsitys itse jutun aiheena olevasta asiasta - eli siitä kuinka paljon kuluttajat välittäjille maksavat ja keitä ovat yritykset jotka tulevat kalliiksi kukkarolle.

Minulla on mielipiteelleni pohjaa. Olen henkilökohtaisesti keskustellut tuhansien asunnon myyntiä suunnitelleiden kanssa viimeisen viiden vuoden aikana. Minulle on väistämättä käynyt ilmi, että Myyntiturvalla on katselmusten seurauksena paikalle arvioimaan kutsutuista kandidaateista useinmiten se kaikkein alhaisin hinta-arvio. Sopimuksen kesto on Myyntiturvalla niin ikään yleensä vain 1 kk, vaikka muut pyrkivät yleisimmin neljään. Miksihän näin on?

Kiinteistönvälittäjän kenties tärkein tehtävä itse myynnin ohella on aivan aluksi antaa asiakkaalleen, omaan ammattitaitoonsa nojaten sellainen hinta-arvio, joka kaupan kohteesta todella on mahdollista saavuttaa. Toki asunnot käyvät nopeammin kaupaksi jos hinta tiputetaan valmiiksi riittävän alas. Kenen etua tavoitellaan, jos ei asiakkaan?

Myyntiturvan omistaa Vuokraturva, jonka maksavia asiakkaita ovat takuulla vuokranantajat eli toisin sanoen asuntosijoittajat. Sijoittajat eivät tässä maailmassa koskaan haluaisi ostaa mitään markkinahintaan. Onko siis kuluttajan asunnon hinnoittelutottumuksilla Myyntiturvassa tarkoitus kattaa Vuokraturvan asiakkaiden pöytää? Leikataanko siihen pöytään mureaa pihviä yksittäisen asunnon omistajan selkänahasta?

Hyvän välitystavan ohje sanoo: "ei ole oikein arvioida kohteen hintaa korkeammaksi kuin sen todennäköinen velaton kauppahinta on vain, jotta välitysliike saisi toimeksiannon hoitaakseen." Samaa jauhaa myös kuluttajaviranomainen varoittamalla sellaisesta välittäjästä, joka lupaa epärealistisen korkean myyntihinnan. Kukaan ei kuitenkaan varoita alihinnoittelevasta ja pienillä palkkioilla ansaan houkuttelevista välittäjistä. Nimittäin he ovat niitä jotka saavat todellisen tuhon aikaiseksi, kun kauppa käy- ja kauppahan käy!

Terveisin, 

Ville Lehtinen
Toimitusjohtaja / Välityspalkkiovertailija
Effortia Oy

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Raimo Sarajärvi - keinoja kaihtamatta

Vesivasara